Zapovjednici obrane Vukovara Ivo Šoljić i Velimir Đerek Sokol dobili mural na Mitnici

Na Mitnici u Vukovaru 1. listopada 2022. otkriven je mural posvećen dvojici poginulih vukovarskih heroja, pukovniku Ivi Šoljiću, zapovjedniku obrane Mitnice i pukovniku Velimiru Đereku Sokolu, jednom od zapovjednika obrane Sajmišta.
Mural, autorsko djelo Bogdanovčanina Mara Matkovića, postavljen preko puta vukovarskog Vodotornja, inicijativa je hrvatskih branitelja Imotskog i Dalmacije predvođenih umirovljenim pukovnikom Mirkom Čondićem, Udrugom veterana 4. gardijske brigade i Udrugom Oluja Podstrana.
Čondić ističe kako je mural simbol neraskidive veze s gradom heroja, izrađen u znak poštovanja suborcima i njihovim obiteljima da nikada ne budu zaboravljeni, već da vječno očima mladića gledaju na Grad i domovinu za koji su život svoj dali.
Mural su otkrili članovi obitelji Šoljić i Đerek.
O teškom ratnom putu Ive Šoljića i Velimira Đereka Sokola govorio je pukovnik Ivan Anđelić Doktor. Pukovnik Đerek, koji dolazi u Vukovar po nalogu tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, bio je jedan od 300-tinjak Imoćana koji su svoje živote dali na ratištima diljem Hrvatske.
U ime obitelji govorila je Maja Šoljić, zahvalna svim braniteljima i onima koji su sa svojim entuzijazmom sudjelovali u obrani Hrvatske, a danas u organizaciji i realizaciji murala. U sjećanju na svog oca, Ivu Šoljića, koji se svim srcem borio na Mitnici do zadnjeg dana i na kojeg je iznimno ponosna, govori kako je jako volio ljude i ljudi su voljeli njega.
Borislav Lapenda, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, navodi kako je naša obveza i zadaća da ih nikada ne zaboravimo, da njihovu žrtvu i žrtvu svih hrvatskih branitelja ispričamo našim potomcima da i oni znaju istinu o stvaranju voljene domovine.
Otkrivanju murala, uz brojne branitelje nazočili su predsjednik Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije, Ivica Nikolić i predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara, Tomislav Josić.
Ovu inicijativu kao i inicijativu za izgradnju spomenika Kati Šoljić i njezinim poginulim sinovima,
Ivi, Miji, Niki i Mati, koji će 17. listopada ove godine bit će svečano otvoren na Mitnici, podržao
je i grad Vukovar.