Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Župni listovi Grad na gori, Proložac, Tomislavljevo, Studenci, Lovreć-Opanci i Most

Po dobroj staroj tradiciji i ove godine je za Božić tiskano više župnih listova, neki će se moći pogledati i digitalno (u PDF formatu na stranicama franjevci-split.hr i studenci.hr). U ruke nam je stiglo šest listova i u gotovo svima čitamo porazne podatke o većem broju umrlih nego rođenih u tim župama. Na kraju lista se obično pretiskava telefonski imenik svog mjesta. (List Ričice je objavljen ljetos nakon župnog blagdana Svetog Ivana.)

U 102. broju Prološca (74 stranice), uz prigodno duhovno štivo i župnu kroniku, objavljene su vijesti o proslavama blagdana tijekom godine (osobito Velike Gospe). Drago Maršić ispisuje 75. nastavak Sazrele seoske idile s deset novih šaljivih i mudroslovnih pričica u kojima čuva stare zavičajne riječi i pučku vedrinu. Tiskano je i više pjesama proloških autora. U župi je tijekom ove godine kršteno 45 djece, bilo je 19 vjenčanja, a umrlo je 50 župljana,

U 73. broju vinjanskog lista Tomislavljevo, čiji je prvi broj tiskan 1969. godine, na 84 stranice su vijesti iz župnog života, a T. Jović piše o dernecima na Svetog Roka (16. kolovoza) prije sedamdesetak godina. U Župi svetog Roka su tri crkve, jedan remeta i dvije remetice, tu su i njihovi brojevi mobitela (zlu ne trebalo). Veseli podatak da župa bilježi skoro pozitivan demografski priraštaj, jer je tijekom godine kršteno 35 dece, 18 je vjenčanja, a umrlih je 36, no među njima je upisano i dvoje Vinjančana koji su ubijeni 1944. i tek su im nedavno posmrtni ostaci ekshumirani iz Šuvarova doca u Zagvozdu te su konačno pokopani u obiteljske grobnice.

U 62. broju lista Župe sv. Frane Imotski Grad na gori (72 stranice) izvještava se o proslavama više blagdana tijekom godine, pogrebu fra Petra Lubine, o novom župnom i samostanskom vikaru fra Ivi Rastočiću, mladoj misi don Tome Nikolića, a u samostan su doselili fra Nedjeljko Šabić i fra Ferdo Jukić, koji će pomagati u pastoralnom radu drugih župa. U cijeloj župi bilo je 76 prvopričesnika i 91 krizmanik. Čitamo i tekstove o 800. obljetnici jaslica svetog Frane, zornicama i gangama o Božiću, prvoj fazi dogradnje samostana, pjesme objavljuje Zorka Čuljak, a anegdotske priče Ante Čelan Gaganić.

U 61. broju Studenaca (68 stranica) objavljeno je više vijesti iz župe i općine Lovreć, profesor don Marko Trogrlić je izabran u Akademiju znanosti u Beču, tiskan je dodatak s dječjim radovima, Ivana Babić zapisuje stare narodne likarije, predstavlja se deseta knjiga župnika fra Tomislava Brekala Gospodin je dobar svima s 33 promišljanja na biblijske poticaje. Kršteno je 3 djece, vjenčana 3 para, a umrlo je 27 župljana.

U 52. broju Mosta, lista Župe sv. Luke Podbablje (68 stranica, nakon više godina ponovno u punom koloru), niz je vjerskih članaka, tekst o knjizi sužupnika fra Domagoja Runje, zapis o prvom spomenu Grubina 1801. godine, predstavlja se samouka slikarica Maja Perić. U župi je kršteno 37 djece, bilo je 14 vjenčanja, a umrlo je 40 osoba (Ivan Gabelica u 102. godini!).

14. broj glasila Lovreć-Opanci (118 stranica) donosi vijesti iz župnog i mjesnog života te Društva Lovrećana Zagreb, izvještaj o postavljanju brončanog kipa Gospe od Puta kipara Krune Bušnjaka, nekrolog Marijanu Milinoviću i Anti Ćoriću Ćantari, stihovima se predstavlja Jozo Joko Milinović… U lovrećkoj župi kršteno je 6 djece, vjenčana 3 para, a umrlo je 45 osoba.