Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

“+1 IZVRSTAN ZA BOLJU HRVATSKU – NAJBOLJI UZ NAJBOLJE”

Zagrebački računalni savez (ZRS) održao je prvi festival hrvatske programerske izvrsnosti pod nazivom „+ 1 Izvrstan za Bolju Hrvatsku – Najbolji uz najbolje“. U dvorani Vijenac na Kaptolu 29A, u utorak 6. veljače, okupilo se tri stotine djece, mladih i njihovih obitelji. Bila je to pobjeda ljubavi – humanističke, športske, glazbene, znanstvene i programerske. Pobjeda hrvatskog IT-a. Svojim dolaskom počastio ih je i Zlatko Dalić, a mi ih sada javno pozivamo da nam do ljeta dođu i u našu Imotsku krajinu, i naprave tjedan programiranja.

Kako je na početku kazao uvodničar u ime saveza – „Ja sam Matija Matijevac, a sve oko mene nije crno bijeli svijet, nego šareni svijet hrvatske izvrsnosti“, tako je i bilo.

Nagradama su obuhvaćena različita vrijedna postignuća, učenička, mentorska i druga, uz uzvanike iz različitih područja društvenog života te brojne obitelji koji su svi okupili oko istog cilja: „+1 izvrstan za bolju Hrvatsku“.

Pedesetak mladih programera, sadašnjih i bivših učenika, dobilo je priznanja za rezultate na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, za autorski doprinos te za višestruka godišnja postignuća.

Među dobitnicima su velika imena hrvatskog programiranja koje su predvodili Patrik Pavić, prvi Hrvat u povijesti u TOP 10 svih vremena na Međunarodnoj programerskoj olimpijadi (IOI), i Krešimir Nežmah, prvo europsko juniorsko zlato iz 2017., dobitnik šest priznanja, koji je nadahnuo novi val natjecateljskih programera, te Lara Semeš najbolja C++ natjecateljica u povijesti, dobitnica četiri priznanja, zatim Fabijan Cikač, Lovro Tunjić, Maša Dobrić, Lana Škarica i mnogi drugi. Priznanja za uzastopna postignuća na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima dobili su i robotičari, Antonio, Dora i Ivan Dijanić te Borut Patčev.

Programerski specijalisti, zaljubljenici koji žive programiranje i predvode usavršavanja učenika cjelogodišnjim voditeljskim radom u radionicama, pripremama i kampovima, dodijeljena su priznanja E-TO JE PRAVI MENTOR za stvaran rad u poticanju darovitih. Mentorsku elitu predvodili su Mihaela Piskač Opančar, profesorica, četrverostruka pobjednica „ZRS Profa kupa“, koja je na državna natjecanja dopratila 78 učenika, uz 19 prvih, 19 drugih i 8 trećih mjesta te 30 plasmana među prvih deset, i Ivan Šego, mentor generacije „Nežmah-Pavić“.

Dodijeljena su i priznanja istaknutim osobama za osobiti doprinos Savezu i promociji hrvatske izvrsnosti.

Osim programera, u prvom planu bile su i dovitljive autorske osobe kojima računalstvo nije životni poziv. Priznanje Zagrebačkog računalnog saveza Sisavac godine za neinformatičare godine primilo je četvero sjajnih ljudi koji žive hrvatske i europske vrijednosti, te svojim radom pokazuju svakom od nas kako postati +1 izvrstan za Bolju Hrvatsku. Neinformatičarima godine proglašeni su Herman Vukušić, zapovjednik konvoja “Bijeli put” za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, koji je ugrozio vlastiti život kako bi sudjelovao u spašavanju 70.000 žitelja Lašvanske doline prije 30 godina. Uz njega, priznanje i medalju Sisavac godine dobili su Zlatko Dalić, Dino Jelusić i znanstvenica Vlatka Vukelić, i na taj način svoju izvrsnost stavili uz bok mladih programera.

Osim toga, predstavnici triju generacija roditelja, Franjo Kićić, Ljerka Nežmah i Tihomir Katić predali su Zagrebačkom računalnom savezu spomen priznanja na nevjerojatne rezultate koje su postizala njihova djeca: 35 od 36 pobjeda na državnim natjecanjima (2006-2008), te 34 od 36 prvih mjesta (2019-2021), i 12 od 12 pobjeda na juniorskim hrvatskim olimpijadama od osnutka 2012. do 2023. godine. Lijepa je to gesta hrvatskih obitelji jer učenički rezultati su jedino njihovi, i baštine se u školama, a Savezu ostaje da s ljubavlju čuva uspomenu na rezultate nezabilježene i u svjetskim razmjerima.

Dobitnik Nagrade ZRSObit Zagrebačkog računalnog saveza za životno djelo je Branimir pl. Makanec, velikan računalstva u Hrvata, počasni predsjednik Saveza od 2005. godine, od kojeg je sve i krenulo prije šezdesetak godina. Uoči svečanosti se razbolio pa mu Nagradu nije mogao uručiti Zlatko Dalić, već su je preuzeli Zorislav Šojat iz instituta Ruđer Bošković, jedan od omiljenih Branimirovih učenika, i Rikard Dimić, predsjednik Saveza, uz obvezu da mu je uruče čim to bude moguće.

Kao izvanserijski predstavnici dviju generacija mladih koji se nastavljaju na Makančev rad, Nagradu za životno djelo dobili su i najbolja mentorica u povijesti profesorica matematike Mihaela Piskač Opančar, mentorski genij u Hrvata, i Patrik Pavić, živa legenda natjecateljskog programiranja, koji se od ukupno 9200 programera od osnutka olimpijade 1989., uvrstio u IOI TOP 10 svih vremena.

Kroz priredbu posebno je naglašena uloga i važnost MMC iz kasnih šezdesetih prošlog stoljeća, centra kojem je Makanec dao dušu, a Božo Težak tijelo – dodijelivši prostor sveučilišta.

Upravo je MMC, kao svojevrsno počelo svega, izvor nadahnuća ‘ZRSOvcima’, a tajnik saveza, Zdravko Škokić, iz poštovanja prema Boži i Makancu i njihovoj zaljubljenosti u rad s mladima te njegovanju humanističke svijesti i izvrsnosti, skladao je pjesmu „100 godina Bože“ u kojoj se u učeničkom spotu pojavljuje i Makanec. Pjesma (BOŽO, BOŽO) i glas Hane Blažević, kćeri šefa sastava „Animatori“ pok. Krešimira koja je sjedila u prvim redovima, ispunjala je dvoranu tijekom podjele priznanja.

Osim festivala hrvatske izvrsnosti, u predvorju Nadbiskupijskog pastoralnog instituta bila je postavljena ZRSObit izložba o postignućima darovitih, a u središnje mjesto tom prigodom stavljena je i knjiga „Hrvatska u 30 priča“, autora Zvonimira Frka-Petešića i Bože Skoke koji je kao uzvanik sudjelovao u svečanosti.

Miljenik nacije, Zlatko Dalić dobio je i posebnu poklon majicu Saveza, sa željom da se s Vatrenima popne na krov Europe.

Svečanost je vodio je otkačeni Mario Petreković, a zaključena je pjesmom „Programeri luduju“, prepjevom čuvene uspješnice „Angelina“ (L. Primo) na stihove Zdravka Škokića. Programeri su tu večer zaista „ludovali“.

Ovaj jedinstveni primjer pokazuje da se hrvatska ICT industrija zaista može oslanjati i na programersku izvrsnost koja se njeguje u Zagrebačkom računalnom savezu.

Djelujući u skučenom, i potpuno neodgovarajućem prostoru, sačuvali su dušu Makančeva MMC-a iz kasnih šezdesetih prošlog stoljeća, i došli do toga da svoju izvrsnost s njima podijele velikani iz svih područja društvenog života – „Sisavci godine“, Herman Vukušić, Zlatko Dalić, Dino Jelusić i Vlatka Vukelić.