U spomen: Ivan Jonjić “Ljoljić” (1951-2024)

Jedan od zadnjih guslara u Grubinama i općini Podbablje Ivan Jonjić “Ljoljić”, hrvatski branitelj, umro je 21. veljače u 73. godini života. Pogreb će biti u petak 23. veljače 2024. u 14:30 sati na groblju sv. Luke, Kamenmost.

Rođen je 25. ožujka 1951. u Grubinama i od malih nogu je volio slušati naše guslare i od petnaeste godine počeo je svirati gusle, znao je mnoge epske narodne pjesme napamet. Bio je pjevač u zboru župe sv. Luke i kantač Gospina plača u procesijama na Veliki petak. Bio je i članom više folklornih udruga i jedan od najpoznatijih imotskih guslara. U proteklih tridesetak godina kao guslar nastupio je više od stotinu puta na festivalima gange u Slivnu, Biorinama i svim drugim susretima guslara u Dalmaciji i Hercegovini, na kojima je više puta i nagrađivan. Osobito je poznat po svojoj “Zdravici”, humorističko-satiričnoj pjesmici koju je stalno obnavljao s ubodima na aktualna društvena i politička događanja, a kazivao ju je i bez gusala i na brojnim svadbama i drugim feštama. Neke su zabilježene i na Youtube kanalu, poput Božićne zdravice:

U izdanju Kulturno-umjetničkog društva Kolajna Grubine 2009. objavljen je njegov CD nosač zvuka s devet pjesama, od kojih je većinu sam napisao u šaljivom ozračju.

Nedavno je proslavio zlatni pir sa suprugom Danicom s kojom ima petero djece koji su mu podarili 13 unuka. S duhovitim genima na oca Stipu “Ljolju”, i Ivan je bio rado viđen gost u svakom društvu gdje bi prvi počinjao vedre i šaljive razgovore te će kao vedar čovjek i pučki veseljak svima dugo ostati u lijepim sjećanjima.

Hvala mu na čuvanju i promicanju naše narodne glazbene baštine!